UPPVÄRMNING

Uppvärmning är viktigt!

 

Idag lär sig många hundägare väldigt mycket inom specifika områden till exempel jakt, lydnad eller agility. Men hundens fysik är många fortfarande okunniga om.

 

För att hundar ska hålla för den aktivitet vi utsätter dem för måste man träna dem fysiskt och värma upp dem inför deras uppgifter.

 

Om hunden sträcker en muskel så kan det ta så mycket som upp till sex veckor för den akuta inflammationen att läka. Men hunden kanske bara visar smärta i en till två veckor... Muskel- och ligamentskador tar lång tid att läka, det kan ta så lång tid som 6 månader till ett år med återhämtning så att muskeln/ligamentet är så stabilt att de klarar tuffare fysisk ansträngning. Om en mjukdelsskada inte får läka ut ordentligt kan den bli kronisk.

 

Läkningstiden är alltså betydligt längre än symtomtiden och under läkningen skall hunden vila. Vila innebär kontrollerad motion i form av anpassade koppelpromenader. 

 

Uppvärmning.

Hur lång uppvärmning en hund behöver beror i huvudsak på vad den skall göra för aktivitet. Om hunden bara skall ut och spåra i lina så kan det räcka med en ca 10-20 minuters promenad innan. Om hunden däremot skall träna IPO/IGP, skydd, agility eller ska ut och t.ex. jaga behövs det betydligt mycket mer. I dessa fall kan man generellt säga att man  inleder uppvärmningen (steg 1) med en promenad på ca 15-20 minuter, som sen (steg 2) övergår till att hunden travar, och gärna också galopperar, ca 10 min, i koppel eller löst om det funkar. Sen behöver hunden mer specifik uppvärmning utifrån den aktivitet den skall utföra. Kommer hunden att svänga mycket, rusa snabbt, hoppa m.m. så måste (steg tre) uppvärmningen likna de rörelser hunden kommer att göra - men givetvis inledningsvis i mycket saktare och lugnare än de rörelser som hunden senare kommer att utföra under träningspasset. 

 

Nedvarvning.

Efter träning så är det också viktigt att hunden hinner att varva ner. Hunden behöver 'skritta av' - gå en lugn promenad på 10-20 min beroende på hur hårt ni har tränat. Bra för andhämtning och puls att återgå till det normala men även för att möjliggöra att mjölksyra och andra slaggprodukter lättare bryts ner.