HUNDENS VIKT

Vikten hos valp och unghunden.

Redan här är det viktigt att hunden inte får för mycket mat. Förutom att hunden kan lägga på sig onödig vikt och bli för tung så leder också ett överskott på energiintag att hunden växer för fort - speciellt då större hundar. Och att växa för fort kan i många fall leda till tillväxtrubbningar i tidig ålder. 

 

Vikten hos den vuxna hunden.

Idag uppskattas att så mycket som var tredje hund lider av övervikt/fetma. Överviktiga djur drabbas lättare av sjukdomar och har en kortare livslängd än normalviktiga djur. Övervikt minskar ofta djurets glädje, aktivitet och prestationsförmåga. Förutom många andra sjukdomar som kan relateras till övervikt så påverkar vikten också risken att utveckla artros.

 

Vikt och artros.

Hundarnas leder är inte byggda för en långvarig överbelastning. Kroppstyngden nöter på brosk, ben och muskler. Övervikten sätter sig ju också bland annat på hundens mage vilket leder till att hundens rygg måste ta mer vikt än vad den är konstruerad att göra och som i längden kommer leda till ryggont.


Låggradig inflammation kan förvärra artros - förutom den rent mekaniska påfrestningen, så finns det också andra skäl till att risken för artros ökar med vikten. Kraftig övervikt har nämligen visat sig kopplat till en låggradig inflammation, där olika signalsubstanser cirkulerar i kroppen som har en negativ inverkan på kroppen som t.ex. lederna.