Osteoartros / Artros hos hund

 

Artros hos hund är det vanligaste problemet för leder. Minst en av fem hundar drabbas - troligen fler p.g.a. ett stort mörkertal. Detta för att många hundägare, speciellt då hunden är äldre, inte uppfattas som att ha ett sjukdomsproblem utan att folk bara tror att hunden börjar bli gammal.

 

Det är en fortgående sjukdomsprocess. Men så gott som alla hundar med artros kan få mindre smärta och bättre livskvalitet med rätt livsstil och behandling!

Titta på hundens beteende - den visar ledtrådar på hur den mår. En hund som är stel efter den har vilat, blir halt/får rörelsestörning efter hårdare aktivitet, problem som kan variera mellan årstiderna och som ofta visar på en successiv försämring. 

 

När skall man uppsöka veterinär?

Ju tidigare veterinär kopplas in desto bättre resultat. 

 

Hunden är stel när den vaknar på morgonen och efter vila.

Om hunden har en hälta som kommer och går.

När din hund är mindre intresserad av att gå på långpromenad.

Din hund har svårt att komma till ro om natten. (En ganska allvarlig indikation!)

Hunden har fått ett ändrat rörelsemönster.

Din hund har svullna och varma leder. 

Behandling

Hunden kommer säkerligen att behöva antiinflammatorisk och smärtstillande medicin samt kosttillskott med bra effekt för leder. Dessutom är fysisk aktivitet, god kondition och bra muskelmassa en av de bästa förutsättningarna för att motverka symtomen vid artros. Överviktiga hundar måste bantas till normal vikt - inte bara för att den har onödig stor belastning på sina leder utan att de också har toxiska ämnen i kroppen - orsakad av övervikten - som initierar inflammationen. Dessutom är regelbunden fysisk aktivitet varje dag är viktig. Det går inte att vila bort artros. 

 

Förutom att hunden har problem med leder så har den dessutom ofta problem med omkringliggande muskulatur. Ofta behöver hunden hjälp på en rehabiliteringsanläggning för att ändra sina rörelsemönster och lösa upp smärtsamma spänningar med bl.a. vattenträning, laser alt. massage.